Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Arkitreeniä osa.1.

Keskiviikko 27.11.2019 klo 21.25


Avaan tässä muutaman blogikirjoituksen verran meidän koira-arkea ja siinä tarvittavia taitoja.

Arkitottelevaisuudessa ei ole montaa tehtävää, mitä koiran tulisi osata, jotta jokapäiväiset tilanteet tulisi hoidettua hallitusti.

Jokainen viettää omanlaistaan elämää ja se, sekä esim.asuinympäristö määrittää tarpeet sille, mitä koiran olisi hyvä/tulisi osata tehdä tai olla tekemättä.

Me asumme "maalla" ja täällä häiriönä on lähinnä riistaa (erittäin runsaasti fasaaneja, peltopyitä, vesilintuja ja peuroja) mutta kyllä joskus jossain näkyy ihmisiä tai koiriakin. Irtokissat menevät koirieni kategorioissa riistan kanssa samaan...

Koska mulla on pitkät työmatkat ja pitkät työpäivät, niin usein on helpompaa ottaa koirat mukaan töihin, jotta niille ei tulisi kohtuuttoman pituisia yksinoloja ja jotta ehdin myös järjestää niille muutakin puuhaa kuin ulkoilut. 

Minulle tärkeää on, että koirani osaavat liikkua ulkona satuttamatta itseään, ketään ulkopuolisia ja että ovat kuulolla. Lisäksi toivoisin mahdollisimman rauhallista/välinpitämätöntä suhtautumista ympäristön ärsykkeisiin, sillä taluttaessani välillä kolmea koiraa yhteispainoltaan 65 kiloa, painan itse n.55 kiloa ja pelkästään fysiikalla en siis näitä koiria pitele. Mursik on vetänyt mut kumoon ihan yksinäänkin rynnätessään yllättäen riistan perään.

Parempaan yhteistyöhön olemme pyrkineet treenaamalla näitä taitoja:

-kontakti ja luoksetulo

-luopuminen

-lähellä pysyminen/hihnakäytös

-siedätysharjoittelu

Sisätiloissa (ja ulkonakin) tarvitaan:

-istuminen ja maahanmeno sekä paikallaoloa istuen ja maaten

-omalle alustalle meno

-rauhallisesti odottaminen/rauhoittuminen

Kohdetyöskentely on hyödyllistä sekä sisällä, että ulkona. Käsi on meillä eniten käytetty kosketuskohde. Sitä käytetään apuna koiran ohjaamisessa, käsittelyssä ja hoitotoimenpiteissä ja luoksetulossa.

Me emme vietä kovin sosiaalista elämää, joten en ole juurikaan treenannut koirieni kanssa esim.vieraiden kohtaamista tai tervehtimistä. Tilanteet hoidetaan niin, että jos meille tulee vieraita, niin sovitaan että mennään heidän kanssaan ensin kävelylle tai koirat ovat portin takana aluksi. Jos kohtaamme vieraita muualla, niin pidän koirat kiinni tms.ja varoitan jo etukäteen, että Mursik on halailevaa tyyppiä, ellei vieras ole epäilyttävä (silloin se välttelee), Sushi hyppii päälle innoissaan ja Ulpusta en ole ihan varma, että mitä se haluaa, joten olen yleensä palkkaillut sitä itse ja se on jättänyt vieraat rauhaan.

Jos vieraat haluavat seurustella koirien kanssa, niin katsotaan ensin koira kerrallaan esim.hihnassa, mitä koira vieraasta tuumii. Jos ovat ihan ok, niin sitten ei juuri tarvitse tehdä muuta treeniä tai järjestelyä.

Jos vieraat eivät halua seurustella koirien kanssa, niin koirat ovat portin takana ja saavat esim.Kongit tai ydinluut viihdykkeekseen.

Sushi hyppii vieraiden päälle, ja Mursik tykkää yleensä myös halailla ja hamuta ihmisten naaman suuhunsa yms. Minulle tämä on täysin fine. Meillä käy ehkä kerran vuodessa vieraita, niin empä jaksa sitä varten hirveästi treenata.

Ulpusta en ole vielä ihan varma, mutta se yleensä lähinnä seuraa mua makupalojen toivossa, eikä osoita mitään selkeää mielipidettä vieraista.

Meidän arki on aika vaihtelevaa, joten sen lisäksi että kotona olo olisi kaikille mukavaa, ja kotiseuduilla liikkuminen olisi turvallista ja mukavaa, koirieni on tärkeää osata olla autossa ja odotella kurssi-iltojen ajan rauhassa takahuoneessa häiritsemättä kursseja. Yksinoloa kotona tulee arjessa tosi vähän, mutta sitäkin taitoa on tärkeää muistaa ylläpitää juuri siksi!

Lisäksi omissa treeneissä pidän myös tärkeänä hyvää taukokäytöstä. Koska meidän treenit on milloin missäkin, on tärkeää että koirilla on tutut rutiinit jotka voidaan siirtää paikasta toiseen. Näitä ovat esimerkiksi taukoalustat. Taukoalusta toimii myös autossa ja ulkonakin. Lisäksi odottamista kytkettynä on harjoiteltu paljon eri paikoissa. Yleensä sekin, että koira kytketään hihnasta johonkin, saa erityisesti Mursikin käymään heti lepäämään.

Odottamisharjoittelu ja erilaiset tukitaidot siihen liittyen, on kyllä tuottanut meillä tulosta ja tuntuu olevan helposti yleistettävissä eri paikkoihin.

Sen lisäksi, että arjessa tarvittavat taidot parantavat koirieni hallittavuutta, ne myös parantavat merkittävästi koirieni hyvinvointia!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini