Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Ulpu sairastaa.

Keskiviikko 2.10.2019 klo 15.23


Elokuussa olin katsovinani pihalla yhtenä päivänä, että Ulpulla on kuonossa pieniä patteja. En kuitenkaan tutkinut niitä tarkemmin, joten en tiedä olivatko ne hyönteisen pistoksia vai mitä?

Sitä edellisenä päivänä huomasin, että mehiläiset kerääntyy runsain joukoin meidän pihalle juomaan vettä mm.koirien vesikupista ja uima-altaasta. Sain ne ohjattua juomaan pois koirien pihalta, kun laitoin vesiastioita myös toiselle puolelle pihaa.

Seuraavana päivänä mahdollisesta "patti-huomiosta" huomasin, että Ulpun kuonon päällä on verestäviä rupia. Saman päivän iltana ruvet olivat jo sormenpään kokoisia karvattomia ja verestäviä länttejä. Ajattelin itse, että kyseessä olisi Hotspot ja aloin puhdistaa niitä. Yön aikana läiskät oli levinneet, ja Ulpun kuono näytti jo tosi pahalta. Siinä oli isoja läiskiä ihan vereslihalla ja turvotusta. Iholta erittyi kudosnestettä ja verta. Sanomattakin selvää, että kuono oli myös kipeä.

Pääsimme heti lääkäriin, ja perus lääkäri epäili myös Hotspotiksi ja karvat ajettiin rauhoituksessa noilta alueilta ja ne putsattiin hyvin. Hoidoksi putsausta ja rasvaamista, ja tietysti kipulääke. Voin vain kuvitella miltä tuo tuntuu.

5 päivää mentiin noilla ohjeilla, ja oireet vain paheni ja ihottuma levisi myös korvanlehtiin ja silmäkulmiin. Ulpu oli selvästi sekä kipeä, että olisi halunnut tietenkin raapia ja hinkata naamaansa. Nukuimme todella lyhyitä yöunia ja vahdimme Ulpua koko ajan, sillä se onnistui saamaan kaulurin kaulastaan ja myöskin hinkkaamaan naamaansa esim.peitonkulmaan kaulurista huolimatta.

Varasin ajan ihotauteihin erikoistuneelle lääkärille, ja Ulpu rauhoitettiin taas. Ihottumat putsattiin kunnolla ja otettiin iholta myös bakteerinäyte. Ulpu sai pistoksena kortisonia ja aloitettiin kortisonikuuri sekä antibiootit viikoksi.

Näytteestä ei löytynyt muuta erityistä, kuin perus bakteereja (toki runsaasti) ja tulehdussoluja.

Tästä jatkui vielä monituntinen päivittäinen puhdistusrumba ja Ulpun jatkuva vahtiminen. 2,5 viikkoa nukuttiin huonosti ja olin niin loppu, että itkin ja sain raivokohtauksia.

Ulpu oli myös hyvin herkistynyt kipeän naamansa puhdistamiseen, että putsaamiseen, kuivaamiseen ja ärsytystä vähentävän nesteen levittämiseen meni 30min.-2h. Ja tämä useampaan kertaan päivässä.

Yritin tehdä toimenpiteet vapaaehtoisuuteen perustuen ja pitämättä koirasta kiinni. Lopulta meillä oli hyvin sujuvakin rutiini niin, että Ulpu tulee kylppäriin ja työntää itse kuonon puhdistuspyyhettä vasten, kuivauspyyhettä vasten ja haavasuihkeella kostutettua pyyhettä vasten. Tämä alkoi toki sujua paremmin, kun oireet lähtivät heti helpottamaan kortisonin ja antibiootin aloittamisen jälkeen.

Siitä eteenpäin tosiaan, on oireet helpottaneet, ihottumakohtiin tuli rupi, ruvet lähti ja nyt on jo pari kerrosta ihoa kasvanut takaisin. Toivottavasti karvatkin kasvavat takaisin joskus.

Ja toki eniten toivon, että oireet eivät palaa, vaikka kortisoni ajetaan alas. Nyt annostusta on jo vähennetty 2 tabletista päivässä-yhteen ja huomisesta alkaen puolikkaaseen.

Minulla ei ole kokemusta koiralla minkäänlaisista iho-oireista, eikä kortisonin käytöstä.

Ulpulla kortisoni on aiheuttanut mm.laihtumista, lihasten surkastumista, runsasta juomista ja sitä kautta runsasta virtsaamista, sekä ruokahalun kasvua. Onneksi tuo juominen on nyt rauhoittunut ja muutenkin koira on kyllä jo oma itsensä, jotta voidaan myös liikkua normaalimmin ja alkaa taas kasvattaa lihasta.

Tuntuu tosi kurjalta,kun ekalla lääkärikäynnillä pistosta lihakseen laittanut lääkäri oikein kehui, kuinka upeat lihakset Ulpulla on, ja nyt se on melkein luuta ja nahkaa.

Tosin tajusin myös alkaa antaa sille enemmän ruokaa, ja huolehtia että ruoka ei ole mitään höttöä vaan täyttä tavaraa.

Oireiden syytä ei ole selvitetty raapenäytettä enempää, sillä tärkeintä toki on nyt saada koira kuntoon ja oireet pois. Mutta mikäli oireet palaavat kortisonin loputtua, niin sitten täytynee selvittää mahdollista syytäkin. Alkusysäys autoimmuunireaktioon voi olla ulkoinen aiheuttaja, kuten mehiläisen pistot, tai sitten jokin sisäinen syy (joita voi olla lukuisia). Jos autoimmuunisairaus on tästä puhjennut, niin se voi myös olla pysyvä tila, vaikka aiheuttaja olisi ollut jokin akuutti tekijä.

Ehkäpä siis Ulpu joutuu syömään kortisonia jatkossakin, mutta jos annos on pieni, niin oletettavasti koira voi elää varsin normaalisti siitä huolimatta.

Nyt täytyy vielä varoa ihovaurioalueita, sillä iho ei ole vielä normaali, ja pelkään että se ei kestä ihan normaalia menoa vielä tai esim.raapimista. Siksi pidetään vielä kaulurikin päässä, silloin kun ei vahdita Ulpua. 

Ollaan kuitenkin päästy varsin normaaliin elämään takaisin nyt harrastuksineen kaikkineen. Ulpu on niin aktiivinen, että sekin tuntui ihan hirveältä ettei se saanut tehdä käytännössä mitään moneen viikkoon, ettei vaan kuono osu mihinkään.

Toivotaan, että tämä toipuminen jatkuu ja tämä olisi vaan jokin kertaluontoinen homma.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini