Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Ulpun kotiutuminen.

Sunnuntai 22.7.2018 klo 19.07


Ulpu_ja_pedit.jpgTästä kotiuttamisesta tulee nyt taas jatkis...

Haluaisin, että tästä kirjoittelusta voisi olla hyötyä jollekin vastaavassa tilanteessa olevalle. Ei välttämättä valmiina harjoitusohjelmana, koska sellaista ei voi antaa, mutta luulisin että samanlaisia ajatuksia voi pyöriä päässä muillakin. Lisäksi jollain voi olla sellainen käsitys, että minä ammattilaisena handlaan tällaiset hommat tuosta vaan. No voin kertoa, ettei näin ole. Mähän en tunne tätä uutta koiraa laisinkaan, enkä tiedä miten sillä lähtee synkkaamaan mun muiden koirien kanssa. Mulla on hirveä stressi siitä koko ajan, että teenkö mä väärin näitä koiria kohtaan kun ahdan niitä tähän meidän perheen muottiin. Mursik on toki ikionnellinen uudesta perheenjäsenestä, samoin Ulpu on tuntunut viihtyvän meillä hyvin. Sushi taasen olisi varmasti tyytyväisempi tällä hetkellä, jos meillä ei olisi uutta koiraa. Sushi-parka on elänyt säpäköiden narttujen tassun alla ennenkin ja on ollut varmasti rennommin fiiliksin kun syöjätär-corgeja ei ole ollut.

Nämä ihan ensimmäiset päivät on pitkälti stressailua, sekä koirilla että ihmisillä ja niinä kannattaa panostaa sekä omaan että koirien stressinhallintaan. Yritetään luoda ilmapiiri, jossa voisi alkaa opettaa uudelle koiralle asioita (kovin stressaantuneenahan ei mitään opi). Kova stressi ei ole myöskään se optimaalisin tila luoda positiivisia assosiaatioita,kun luultavasti mikään ei tunnu kivalta tai hyvältä.

Meillä sattui vielä nämä 30 asteen helteet tähän Ulpun muuttoon ja se on kyllä vaikeuttanut huomattavasti mm.koirien tutustumista sekä ihan tuota stressinhallintapuolta.

Lepo ja uni on tosi tärkeää stressiä purkaessa, mutta aktiiviset koirat eivät yleensä nuku kovin hyvin, jos eivät saa myös liikuntaa ja tekemistä. Onneksi meillä on aika iso, aidattu piha, jossa on mm. kaksi lasten uima-allasta ja enin osa päivästä varjoa. Ihan ensimmäisenä päivänä en uskaltanut koiria siihen vapaaksi päästää, joten ravattiin lyhyillä hihnalenkeillä koko päivä. Illalla tosi myöhään pystyi tekemään kevyet lenkit, jotta koirat pääsisivät näkemään toisensa turvallisesti. Omat koirat olin uittanut tuon päivän aamuna niin, että se kattaa hyvin koko päivän liikunnantarpeen.

Ulpu oli hyvin levoton ekana päivänä ja olin sen kanssa olohuoneessa. Yritin vaan olla rauhallisesti ja mm.luin, tein hommia koneella, katsoin nettiluennon ja virkkasin. Ekana päivänä Ulpu säikähteli myös mun avopuolisoa ja tietysti kaikki koirien aiheuttamat äänet oli jänniä. Ensimmäisenä päivänä olin valmis myös koko ajan vastaehdollistamaan, jos jotain ääntä kuului.

Oma nukkuminen on jäänyt vähiin koko viikon, sillä koiria pitää lenkittää tosi aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Väliin on jäänyt valitettavasti liian vähän aikaa nukkua. Koirat on nukkuneet kaikki yöt rauhallisesti kylläkin.

Seuraava sisältää tuotesijoittelua, mutta todellinen pelastus näinä kuumina stressipäivinä on olleet Kong-tötteröt. Olen jäädyttänyt koirien kaikki ruuat Kong-lelun sisään ja annan niitä mm.yksinolojen ajaksi, viilennykseen ja rauhoittumista tukemaan.

Tokihan myös makupaloja kuluu paljon, joten olen myös tehnyt terveellistä "lihapannaria" aina 2 pellillistä kerrallaan. Pannaritaikina tehdään jauhetusta lihasta, kananmunasta ja perunajauhosta. Tämä makupalaresepti on helppo toteuttaa myös luomuna ja siihen voi myös heittää jotain muutakin sekaan jatkeeksi. Esim.vihannesraastetta tai kaurapuuron jämät.

Liikuntaa täällä on kyllä aktiivikoirat harrastaneet kuumuudesta huolimatta. Mursik ja Ulpuhan painivat ja juoksevat pihalla jokaisen lenkin jälkeen ja vielä pari kertaa siihenkin lisäksi päivällä, kun varsinaiselle lenkille ei ole mitään asiaa.

Sushin kanssa olen käynyt mm.poimimassa vadelmia, jotta sekin saisi omaa  aikaa sekä pääsisi vähän puuhailemaan oman jaksamisensa mukaan.ulpu_altaassa.jpg

Ensimmäisinä päivinä tärkeät ovat olleet:

-ruokavirikkeet

-liikunta

-lepo

-yhteislenkit koirien kanssa. Ulpua ja Mursikia ulkoilutan samaan aikaan, mutta Sushin ja Ulpun kanssa mennään yhdessä avopuolison kanssa

-harjoitellaan koirien yhteiselämän kannalta tärkeitä taitoja mm.vihjeiden noudattamista, omaan nimeen reagoimista ja itsehillintää toisten koirien läsnäollessa

-pyritään luomaan muutenkin positiivista assosiaatiota toiseen koiraan. Mursik ja Ulpu hoitivat tämän ihan itse ja assosioituivat mm.kivan leikkimisen ja samanhenkisyyden nojalla.

Ulpulla ja Sushilla ei ole oikeastaan paljonkaan yhteistä, joten yritän palkita ja kehua niitä aina kun ovat nätisti toistensa seurassa, josko se luottamus syntyisi ihan tottumuksesta. Lisäksi nyt pyrin ennakoimaan, enkä päästä tilanteita siihen, että Ulpu pääsisi pelästyttämään Sushia enempää. Tänään mm.treenattiin pihallaoloa niin, että Ulpu oli hihnassa ja Sushi irti. Palkitsin Ulpua aina itseltäni,jotta se kääntyy Sushista poispäin ja koska se saattaisi alkaa vahtia maahan heitettyä makupalaa. Sushille heitin namin poispäin, jotta se ei tule liian lähelle.

-Ulpun kanssa treenaaminen kahdestaan. Mm.kynsien leikkuuta on harjoiteltu, tänään harjoiteltiin uimista uimaliivit päällä, rauhoittumisasentoa, kosketuskohteita, luoksetuloa, kontaktia, paikallaoloa

-koirien elekielen seuraaminen, varsinkin Ulpun joka on mulle uusi tuttavuus.

Ulpu_ui.jpg

Koko_jengi.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini