Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Miksi en voi seurata koira-aiheisia nettikeskusteluja?

Torstai 28.9.2017 klo 16.28


Vaikka olen vakaasti päättänyt olla lukematta koira-aiheisten facebook-ryhmien keskusteluja tai muita vastaavia kaiken kansan neuvonanto-ja kommentointipalstoja, jotenkin eksyn kuitenkin aina välillä johonkin ryhmään tai artikkelin tms.kommenttiosioon.

Viimeksi vietin jotakuinkin unettoman yön luettuani jälleen jonkun facebook-ryhmässä esittämän kysymyksen, jossa henkilö tiedusteli haukunestopannan toimivuutta.

Jollekin se olisi kysymys kysymysten joukossa. Haukunestopanta on täysin laillinen "koulutusväline". Ei mitään ihmeellistä...

Mulle taas epäreiluus koiraa ja ymmärtämättömyys koiran käytöstä kohtaan roiskahti naamalle, niin että piti siristellä silmiä ja haukkoa henkeä. Tämä on ammatin varjopuoli ehdottomasti.

Haluan nyt asialliseen sävyyn tarkastella tätä keissiä, niiden tietojen pohjalta mitä kysymyksen yhteydessä annettiin.

Kysyjän koira haukkui uudessa asunnossa ollessaan siellä yksin (?) tai ainakin, kun omistajat eivät olleet paikalla. Koiralla ei aiemmin ole ollut tapana haukkua yksinään, tai ainakaan naapurit eivät ole kertoneet. Yksinoloja ei ole dokumentoitu. Nyt naapurit on valittaneet asiasta ja häätö uhkaa.

Omistaja oli kieltänyt koiraa haukkumasta ollessaan kotona. Koira oli tällöin lopettanut haukkumisen.

Mun näkemys (sisältää ilmaisia koulutusneuvoja):

Kun muuttaa, niin se on iso muutos koiralle ja usein sille stressaavaa. Olisi hyvä valmistautua jo etukäteen tasoittamalla tilannetta, jotta muutto menisi mahdollisimman stressittömästi myös koiralle (itselleni en ole osannut järjestää stressitöntä muuttoa). Lisäksi ennakointi on yleensä kaikessa koulutuksessa parempi vaihtoehto (monessa muussakin asiassa), kuin jo esiintyvän ongelmakäytöksen poiskouluttaminen.

Uudet äänet ja esim.ikkunasta näkyvät asiat voivat hermostuttaa koiraa, kun se ei ole tottunut niihin ja ne tuntuvat uhkaavilta. Peittäisin aluksi äänimaisemaa pitämällä esim.radiota päällä, välovea kiinni ja pitäisin ikkunoissa verhoja. Lisäksi antaisin koiralle jonkin aikaa tutkitusti rauhoittavaa lisäravinnetta, kuten Zylkeneä.

En jättäisi koiraa heti uuteen asuntoon yksin vaan pyrkisin ajoittamaan muuton arkeen siten, että voisin olla ainakin muutaman päivän kotona seuraillen koiran sopeutumista uuteen paikkaan. Valmistautuisin treenaamaan äänisiedätystä ja muita uuteen kotiin liittyviä asioita (esim.hissillä/portaissa kulkemista, naapurien kohtaamista pihalla ja rapussa..).

Yksinolo ei välttämättä suju samalla tavalla uusissa paikoissa, kuin esim.edellisessä kodissa ja siksi olisi hyvä aluksi harjoitella lyhyemmissä pätkissä yksinoloa. Itse myös dokumentoisin sitä, jotta voisin olla varma siitä että koirani rauhoittuvat yksinollessaan. Jos sattuisin saamaan jonkun koiravihaaja-sekopää naapurin, joka väittää että koirat haukkuvat asunnossa, olisi minulla myös todisteita siitä että näin ei ole ja asiasta ei tarvitsisi enempää kiistellä lähtökohtaisestikaan.

Kieltäminen on sikäli turhaa touhua koulutuksessa, että se ei opeta koiralle, kuinka sen tulisi toimia. Eli jos koira haukkuu kuultuaan uhkaavaksi kokemiaan ääniä ja sitä kielletään haukkumasta, ei koiralle muodostu uutta käytösmallia ja seuraavan kerran kun ääniä kuuluu, se taas haukkuu. Kun olen juuri kieltänyt koiraani noin sadannen kerran hakemasta kylppärin lattiakaivon ritilää, opin itse sulkemaan kylppärin oven...Niin sitä itsekin oppii vielä uusia asioita!

Kun omistaja ei ole paikalla pysäyttämässä haukkumista, niin koira haukkuu, koska ei osaa reagoida muulla tavoin ääniin.

Koiraa voi siedättää ääniin ja samalla opettaa uutta käytösmallia palkitsemalla. Jos koira koki aiemmin äänet uhkaavana, muuttuu assosiaatio kun ääniä kuullessaan se alkaakin saada makupaloja. Live-äänisiedätystä tehdään niin, että asunnossa on koiran karkkipurkkeja aina käsillä. Kun ääniä kuuluu,niin koiraa palkitaan mieluiten siitä, että se on hiljaa. Jos se kuitenkin haukkuu, voi pyytää sitä tekemään jotain muuta, mistä pääsee palkitsemaan.

Tässä kohtaa kuulen jonkun kysyvän "mutta mitä jos koira ketjuttaa sen niin, että menee haukkumaan, jotta siltä pyydetään jotain ja se saa nameja?" Siksi juuri olisikin hyvä onnistua palkitsemaan koiraa myös siitä, ettei se ehdi reagoida. Reagointia vähentää myös äänten hiljentäminen, joten verhot kiinni, väliovi kiinni, Helmiradion kasarihitit looppaamaan jne. Lisäksi todellisia ketjutustapauksia tulee vastaan melko harvoin, joten siksikin se tuntuu kaukaa haetulta uhalta. Ketjujahan voi myös aina purkaa, muuttamalla käytösten järjestystä esimerkiksi. Palkitsemisen on tarkoitus kääntää myös koiran mielentilaa paremmaksi ja rauhallisemmaksi, siksi se vaikuttaa klassisen ehdollistuman kautta koiran mielentilaan jopa sen käytöksestä huolimatta.

Tämä koulutus vaikuttaa äänten merkitykseen koiran mielessä ja antaa sille uuden toimintamallin käyttöön. Reagoimattomuuden. Se toimii siis myös silloin, kun ei itse ole kotona.

Mun koirille tuli tavaksi hakeutua kontaktiin heti ääniä kuultuaan, kun yhdistivät äänet palkkioihin. Siirryin siinä vaiheessa palkitsemaan enää satunnaisesti makupaloilla ja pääasiassa kehuin hyvästä huomiosta (ääniä kuuluu, näin on). Kehuminen ei ole meillä kovinkaan suuressa arvossa koirien palkkiolistalla, joten sen takia ei jaksanut enää aina raahautua tuijottamaan omistajaa. Niinpä koirat jäivätkin vaikka lepäilemään niille sijoilleen.

Haukunestopannoista pari sanaa. Yleisesti ottaen positiiviset rankaisut ovat riskialtis koulutusmenetelmä, sillä jos rankaisu on tarpeeksi kova vähentääkseen sitä edeltävää käytöstä, on vaarana että saa muita pelkoehdollistumia sivuvaikutuksena.

Seuraavat on ihan oikeita haukunestopannan aikaansaamia "sivuvaikutuksia":

Koira ei uskalla juoda, kun isäntäväki ei ole kotona. Haukunestopanta on lauennut myös juomisen seurauksena.

Koira pelkää perheen muita koiria. Haukunestopannan on laukaissut toisen koiran haukunta, joten rankaisu on assosioitunut toisiin koiriin.

Koira ei uskalla katsoa ulko-ovelle päin. Haukkuessaan se on katsonut ovelle ja kokenut rankaisun seuraavan tätä käytöstä.

Koira on erittäin ahdistunut yksinolosta ja haukkuu. Haukunestopanta aikaansaa siinä valtavan paniikin ja sekoillessaan se murtaa jalkansa.

Omasta mielestäni on myös todella ikävä ajatus, että koirani viettäisi esim.9 tuntia päivässä passiivisena peläten koko ajan tekevänsä jotain mistä seuraa rangaistus.

Jos taas rankaisu ei ole tarpeeksi kova, koiran motivaatio haukkua voittaa mahdollisesti rankaisun uhan ja koira haukkuu pannan säiliön tyhjäksi. Tämän seurauksena eräs sinnikäs perhe sai koiralleen pahan silmätulehduksen, kun se ruiskutti päälleen monta pannallista jotain tököttiä ja ilmeisesti myös silmiinsä..

Myös perheen toiset koirat voivat oudoksua uutta voimakkaasti sitruunanhajuista kaveriaan...

En kommentoinut itse kysymystä ketjuun mitenkään, sillä koin etten sillä hetkellä olisi voinut vastata kuulostamatta hyökkäävältä ja syyllistävältä. En vastannut myöhemminkään, sillä ehkä pääsin ajatuksen yli ja ajattelin etten voi yksinkertaisesti päivystää netissä ja vastata kaikkiin vastaaviin tiedusteluihin yrittäen pelastaa koiria rankaisuilta ja niiden sivuvaikutuksilta. Näitähän on facebook-ryhmät sun muut pullollaan. Ilmeisesti kysymys oli aiheuttanut polemiikkia, sillä se oli poistettu, kun joskus uskaltauduin uudestaan katsomaan.

Jää epäselväksi onko koira nyt kotona odottamassa isäntäväkeään kotiin, jotta saisi ahdistusta aiheuttavan härpäkkeen irti itsestään, asuuko koko perhe kadulla pahvilaatikossa vai saiko kysyjä jonkin muun idean kehittävän keskustelun seurauksena..

2013-09-24_11.03.46.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini