Off Switch

Maanantai 14.3.2016 klo 11:32


Koirallani Emmalla (Welsh Corgi Cardigan 9 vuotta) on ollut keski-iän jälkeen niin sanottu off-kytkin kadoksissa.

Syitä tähän on luultavasti:

-kipuilu selkävaivojen ja nivelrikon takia

-treenaaminen hakien korkeaa viretilaa ja rauhoittumisen harjoittelun puute vastapainoksi

-epäsäännöllisyys ja epäselvät vihjeet siitä milloin tehdään jotain ja milloin ei tehdä mitään

-muutto maalle, jossa elämänrytmi ja esim.ulkoiluajat ovat epäsäännölliset (koira odottaa koko ajan jotain tapahtuvaksi, lisäksi ulkoileminen on kiihdyttävää)

Emma on kotona suht rauhallinen, mutta jopa siellä sillä on jatkuva odotus siitä, että jotain tehtäisiin. Tämä silloin kun minä olen kotona. Selkein vihje Emmalle rauhoittua kotona on se, että laitan koirat portin taakse "omalle puolelleen".
Se toimii myös silloin, jos treenaan kotona koira kerrallaan ja muut odottavat vuoroaan portin takana. Selkeä vihje "odota omaa vuoroasi".

Erityisesti rauhattomuus korostuu treenitilanteissa ja jos Emma on esim.demokoirana luennolla.

Odottamisharjoittelun ja rauhoittumisharjoittelun merkitystä ei voi liikaa korostaa. Se on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin minkään asian tekemisen harjoittelu.

Sen lisäksi olemme alkaneet (taas!) harjoitella aktiivisemmin off switciä eli sitä, että koira tehdessään jotain kiihdyttävää oppisi rauhoittamaan itsensä toistojen välillä.

Niin sanottu default-käytös (käytös mitä koira tarjoaa ilman erillistä vihjettä ja siitä seuraa jotain sen haluamaa eli vahviste) on maahan meno ja pään laskeminen alas myöskin. Lisäksi liikettä hiotaan vielä siihen, että koira tosiaan rauhoittuu, rentoutuu, häntä pysähtyy jne.) Aluksi default-käytös on hyvinkin mekaaninen.

Emma on näissä alkutreeneissä niin kiihtynyt, että se ei oikein pysty edes tarjota defaulttia, joten autan sitä vielä vihjein (suulliset ja vartalovihjeet). Pyrimme nyt aluksi saamaan harjoitukseen sujuvuutta niin paljon, ettei turhautunutta vinkumista tule ollenkaan.

Seuraavaksi yritän keksiä leikkimistavan, joka ei rasittaisi Emman selkää (nykiminen pois)....


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini