Talvikelit ja pakkaskeskustelu.

Torstai 7.1.2016 klo 20:54


Koska pakkaset ovat olleet niissä lukemissa, että meidänkin auto lähti peräti hinattuna korjaamolle, on siitä toki kovasti keskusteltukin eri tahoilla.

Myös lemmikkien omistajat asiaa pohtivat. Tai toivottavasti jokainen pohtii oman koiransa kohdalla sen hyvinvointia myös siltä kantilta, ettei se palele tai myöskään muissa olosuhteissa ole liian kuumissaan.

http://yle.fi/uutiset/ala_tee_koiran_kanssa_pakkasovereita__15_minuutin_lenkki_riittaa/8575985

Monella taholla pohditaan, minkä verran koiraa voi lenkittää ja pitäisikö sitä pukea?

Asiaan vaikuttaa toki moni seikka. Näitä ovat mm.koiran rotu ja karvan laatu, ikä, terveydentila, aktiivisuustaso ja minkälaista lenkkeily on. Kannattaa katsoa koiraa ulkoiluttaessaan, miltä se vaikuttaa. Tassujen nostelu on merkki tassujen palelemisesta ja kyyristely sekä tärinä merkki ihan kokonaisvaltaisesta palelemisesta. Mitä verkkaisempaan edetään, niin tokihan sitä paleleekin helpommin. Tai jos joutuu peräti seisoskelemaan. Koiraa voi suojata vaattein ja tossut erityisesti helpottavat tassujen osalta. Myös tarkoitukseen suunniteltua tassurasvaa voi käyttää suojaamaan anturoita (liian ohut rasva voi olla enemmän haitaksi,moni muistaa varmaan vanhat Vitalis-keskustelut). Kimmoisat ja terveet anturat kestävät paremmin pakkasta, joten niitä voi rasvailla myös ennakoivasti ja huolehtia myös sisäisesti nautituista rasvahapoista.

Jalanpohjiin paakkuntuva lumi myös lämpimämmillä talvikeleillä tuntuu koirasta kurjalta, joten olisi hyvä leikata tassukarvat lyhyeksi ja myös vaikka rasvata tassuja. Valtavia lumipaakkuja muualla turkissa voi ennaltaehkäistä ohuella haalarilla, jos koira ei muuten tarvitse vaatetta ylleen.

Toisaalta myöskään tuntikausien riehuminen kovalla pakkasella ei ole hyväksi, joten kohtuus kaikessa. Kannattaa vaikka ajatella itsensä kannalta, minkälaista hikilenkkiä olisi valmis tekemään kovalla pakkasella tai kuoleeko siihen, että tekee reippaan 15-30min.kävelyn kunnolla pukeutuneena.

Kerttu ja Emma jo seniori-ikäiset corgit kaikkine vaivoineen tekevät ongelmitta puolen tunnin lenkkejä. Välillä saattavat hetken nostella jalkaa, jota minä yleensä vähän hieron ja kannustan etenemään. Yleensä kun mennään mahd.kovalla pinnalla suht reippaasti eteenpäin ei ongelmaa ole, ei myöskään silloin jos joku välillä pysähtyy tarpeilleen.

Jos koira koko ajan nostelisi tassujaan, tekisin lyhyempiä lenkkejä/laittaisin tossut sen mukaan tarvitseeko kyseinen koira joka päivä paljon liikuntaa/voinko tarjota sille liikuntaa sisällä. Mutta meillä on ollut nyt kovilla pakkasillakin ihan hyvä meininki. Ja myös Espanjan koira Sushi tuntuu tarkenevan hyvin. Viime talvena (jolloin muistaakseni ei ollut kuitenkaan lähemmäs -30 asteen pakkasia) pidin sillä loimea tai ohutta takkia varmuudeksi, mutta ei se tuntunut huomaavan että on lunta tai että on kylmä.

Tytöilläkin pidin loimia, kun olivat leikkauksista toipuvia, sillä kylmä selvästi otti operoituun selkään/olkapäähän. Lumessa tassuttelu kävi kuitenkin hyvästä liikunnasta toipilaille.

Tänä aamuna loimetin koirat, kun pakkanen paukkui peräti -30 astetta meilläkin. Ei siitä ainakaan haittaa ollut, vaikka tassujen suojaaminen kai meilläkin olisi ihan ykkösasia. Eivät muuten vaikuta palelevan laisinkaan. Tassuja nostellaan satunnaisesti.

Olemme lisänneet myös sisäjumppaa, mutta lenkit eivät ole juurikaan määrällisesti vähentyneet, sillä nyt lomalla ollessa voin tehdä useamman normaalia lyhyemmän lenkin. Lisäksi olemme käyneet koirauimalassa polskimassa pariinkin otteeseen.

Liikunnasta ei oikein viitsisi tinkiä, kun leikatut koirat saavat muutenkin niin vähän ruokaa, ettei viitsisi nälässäkään pitää, kun painon kanssa tasapainoillaan koko ajan muutenkin.

Huolehditaan eläinten hyvinvoinnista myös tässä asiassa ja huomioidaan eläin yksilönä omine ominaisuuksineen ja tarpeineen.

Talvi2.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini