Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Ajatuksia ilmaisukäytöksestä.

Maanantai 16.11.2015 klo 13.16


Hajutyöskentelyssä ilmaisukäytös on jotain, millä koira näyttää ohjaajalle löytäneensä etsityn hajun. Ilmaisu voi olla koiran itsensä keksimä tai opetettu käytös, joka yhdistetään etsittävään hajuun. Hajun haistaminen siis toimii ärsykkeenä, joka laukaisee ilmaisukäytöksen.

Ilmaisun voi opettaa ensimmäisenä asiana hajutyöskentelyn käytösketjua opetettaessa. Tällöin ns.takaperin ketjuttamalla saa ilmaisusta vahvan. Ongelmana tällöin vaan on, että koira joka ei osaa vielä tarjota haistelemista käytöksenä joka voi johtaa palkkioon, tarjoaa mekaanista ilmaisukäytöstä ja luulee palkkion tulevan esim.maahanmenosta (jos se olisi opetettu ilmaisukäytös). Näin kävi omille koirilleni, kun opetin niille ensimmäisiä hajuja takaperin ketjuttamalla. Nykyään kun ne jo osaavat haistella ja tietävät että esim.hajupurkkia haistellaan, eikä vain tökitä, tilanne on eri.

Nose Work on laji, joka on erityisesti suunnattu ns.kotikoirille ja mitään pohjataitoja ei tarvita. Nose Workissa ei vaadita mitään tietynlaista ilmaisua, eikä myöskään kokeessa tarvitse ilmoittaa tuomarille mikä on kyseisen koirakon ilmaisu. Pelkkä koiranlukutaitokin riittää, jotta ohjaaja osaa ilmoittaa missä hajulähde sijaitsee.

Erityisesti siis tässä lajissa en lähde opettamaan ensin ilmaisukäytöstä vaan varmistan mieluummin, että koira lähtee haistelemaan, tutkii uteliaana ympäristöään eli etsii ja tärkeimpänä tunnistaa hajun. Joskus koira alkaa itse reagoimaan tietyllä selvällä tavalla aina hajun löytäessään. Tätä käytöstä voi lähteä vahvistamaan ja opettamaan siihen kestoa.

Koska kyse on käytösketjusta, pätee siihen samat lainalaisuudet kuin muihinkin ketjuihin. Jos jokin ketjun osa on muita heikompi tai vahvempi niitä ei kannata yhdistää. Ketjuun yhdistetään mieluiten yhtä vahvat lenkit. Jos ilmaisukäytös on esim.istuminen, sille on varmasti jo valmiiksi paljon vahvistehistoriaa. Ja jos hajutyöskentely on juuri äskettäin aloitettu, sillä taas ei vielä ole. Näin ollen ilmaisun vaatiminen liian aikaisessa vaiheessa näkemykseni mukaan heikentää koko etsintää, sillä koira on epävarma siitä mitä sen tulisi tehdä saadakseen palkkion.

Jos mitään ilmaisua ei ole edes pakko opettaa, niin aloittaisin pitkälti hajun tunnistamisen ja sen etsimisen opettamisella. Ohjaajan kannattaa koko ajan lukea koiraansa tarkasti, jotta oppii näkemään mm.milloin se haistelee, mitä se haistelee, mikä sen tekniikka päästä hajulähteelle on ja mitä se tekee hajun haistaessaan?

Jos palkitsemista lähtee hiukan viivyttämään jossain vaiheessa, pienen turhauman kautta koira usein alkaa painottaa sitä, että "hajulähde on nyt paikallistettu ja olisi palkkion aika". Tästä voi kehkeytyä esim.intensiivinen hajulähteen tuijotus/pointtaaminen, kontaktin hakeminen ohjaajaan tms.mistä ohjaaja näkee, että hajulähde on paikallistettu. Ilmaisu on siis jotain mitä koira ei muuten tee etsinnän aikana. Osa koirista hakee kontaktia muutenkin ja silloin kontakti ei ole välttämättä hyvä ilmaisu. Lisäksi koirat usein lähtevät tekemään lajityypillisiä käytöksiä turhautuessaan. Näistä tavallisia on mm.hajulähteen kaivaminen ja hamuaminen suulla. Osa koirista saattaa ruveta haukkumaan.

Hajulähteeseen koskeminen ei ole toivottavaa, joten sen syöminen tai kaivaminen ei ole toivottavaa käytöstä. Jokin opetettu ja vahvistettu ilmaisukäytös voi hyvinkin korvata tämän ei toivotun käytöksen, mutta voi myös olla että satunnaisetkin hajulähteen hamuamiset vahvistuvat nopeasti.

Syy hajulähteen tavoittelemiseen suulla ei varmaankaan ole hyvä maku. Hydrolaatti tuskin semmoisenaan houkuttelee syömään sitä. Klassinen ehdollistuma ruuan kautta kuitenkin voi hyvinkin aiheuttaa voimakkaan assosiaation. Osa koirista myös noutaa asioita, jolloin koira ehkä yrittää noutaa hajulähteen saadakseen palkkionsa.

Hajulähteen syömistä kannattaa lähtökohtaisesti pyrkiä ennaltaehkäisemään pitämällä hajulähde jonkin sisällä tai piilottamalla se siten, ettei koira pääse siihen käsiksi. Lisäksi palkkiomerkki/ehdollinen vahviste kannattaa aina tehdä jo ennen hajulähteen koskemista. Tällöin koira pysähtyy ja jää odottamaan palkkiotaan.

Opetettua ilmaisua voi lähteä opettamaan erikseen pelkän hajulähteen kanssa (ei tehdä piilotuksia) ja ajan mittaan vahvistaa ilmaisua etsintätreenistä erikseen. Ilmaisun tullessa mukaan kuvioihin, tulisi etsintöjen taas olla niin helppoja, että ilmaisu onnistuu. Joskus koiran lajityypilliset käytökset kuitenkin tunkevat ilmaisuun mukaan. Siinä tapauksessa kannattaa pyrkiä sammuttamaan hajulähteen hamuamista tai kaivamista eli näistä käytöksistä ei hyödy mitään/ei tapahdu mitään. Tämä koskee ohjaajan palkkioiden lisäksi sitäkin, ettei hajulähdettä saa suuhun hamuamalla tai että hajulähde ei lähde liikkumaan kaivamalla. Näin ollen koiralle jäisi ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi tarjota ilmaisukäytöstä, koska vain sillä saavuttaa jotain tavoiteltavaa. Saa palkkion.

Hajutyöskentelyssä, jossa koiran tekniikka on vapaa, olen huomannut myös koirien soveltavan ilmaisua. Jos hajupiilo on esimerkiksi paikassa, jossa on hankalaa tehdä opetettu ilmaisu, omat koirani ovat välillä tarjonneet muuta tapaa kertoakseen hajulähteen löytyneen. Ne esimerkiksi siirtyvät sopivampaan paikkaan tekemään ilmaisun (olen kuitenkin nähnyt missä ne kävivät haistelemassa ennen ilmaisua) tai ovat jopa tarjonneet muuta käytöstä hajulähteelle pysähtyen. Nose Workissa kelpaa myös ilmaisun vaihteleminen, sillä etsintäolosuhteetkin voivat vaihdella. Edelleen tärkeintä on, että ohjaaja osaa sanoa missä hajulähde on.

Koirat ovat kuitenkin parhaita valitsemaan hajutyön tekniikan itse kulloistenkin olosuhteiden mukaan, joten ei ole mitään järkeä ajaa tekniikkaa saman muotin läpi. Tietysti esim.räjähdekoirien tai huumekoirien täytyy etsiä hyvin hallitusti turvallisuussyistä. Kuitenkin lajeissa joissa koira voi etsiä vapaammin, ei ole syytä ryppyotsaisesti vaatia ihmisen haluamaa tekniikkaa.

Se mikä mielestäni onkin yksi hajutyöskentelyn (ja ehkä muunkin positiivisen eläinkoulutuksen) kiehtova puoli, on ongelmanratkaisukyvyn kehittyminen ja soveltamistaidot. On upeaa kun eläin suoriutuu tehtävistä täysin itsenäisesti ja ratkoo itse vastaan tulevat ongelmat!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini