Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Monikoiraiset lenkit.

Torstai 12.5.2016 klo 13.19


Useamman koiran kanssa ulkoillessaan saa pohtia hieman syvällisemmin missä liikutaan, miten, ketä on mukana, mitkä varusteet, mitä muuta tarvitaan mukaan? Erityisesti jos koirat ovat eri ikäisiä ja kuntoisia kannattaa lenkkireittiä, pituutta ja kokoonpanoa miettiä.

Meillä mummelit jaksavat kyllä ulkoilla pitkiä aikoja, mutta eivät jaksa marssia pitkiä matkoja. Kotipuolessamme on mukavaa, kun voimme mennä rannalle tai metsään oleilemaan ja kaikki koirat voivat liikkua sen minkä haluavat. Lisäksi koirat virikkeistyvät, kun saavat rauhassa tutkia, haistella ja tonkia maastossa. Lähes päivittäin täytyy kuitenkin myös tehdä lenkkejä erikseen, sillä Sushilla on suurempi liikunnan tarve sekä myöskin hihnakäytöskoulutuksen tarve kuin mummeleilla.

Useamman koiran omistaessaan tulee tutuksi myös koulutusteknisten ongelmien kanssa.

Jo yhtä eläintä kouluttaessa voi olla ongelmia toimittaa palkkio oikea-aikaisesti tai oikeaan suuntaan tms.Sitten kun koulutettavia eläimiä on useampia samanaikaisesti, nämä ongelmat eivät ainakaan helpota...

Jokaista eläintä tulisikin kouluttaa ensin yksi kerrallaan. Kun toiminnoilla on jo kestoa tai muut koirat osaavat odottaa vuoroaan rauhallisesti, voidaan yhdistää isompia porukoita koulutushetkiin.

Meillä lenkkeily on aina jossain määrin myös koulutustapahtuma. Minulla on AINA palkkioita mukana ja palkitsen koiria lähellä pysymisestä, luoksetuloista ja myös reagoimattomuudesta, kun näemme ihmisiä, koiria, kulkuvälineitä tai riistaa.

Koska ympäristö pursuaa "palkkioita" koirille ja nuo vahvisteet ovat jotain mitä vastaan mun on turha kamppailla sillä kuinka hyviä vahvisteet ovat. Riistan perään lähteminen on nimittäin aika moinen vahviste, niin sanottu Jackpot. En voi tarjota koirilleni oikein mitään, mikä aikaansaisi niissä yhtä suuren tunnereaktion (paitsi päästämällä ne riistan perään), joten vaihtoehdoksi jää rakentaa vahvistehistoriaa.

Kun olen palkinnut tuhansia toistoja vähäpätöisemmällä vahvisteella, alkaa käytös olla niin selkäytimessä, että se tapahtuu vaikka tarjolla olisi vaihtoehtoisesti mitä vain.

Hihnakäytösharjoittelusta useamman koiran kanssa tulee ehdottomasti välineurheilua. Se että kaikilla on sopivasti tilaa liikkua ja lisäksi ne ovat hallittavissa, jotta koirilla ja taluttajalla on mukava olla sekä palkitseminen on mahdollista ja nopeaa, vaatii varustelua.

Taajamassa koirilla on yleensä valjaat ja monitoimitaluttimet, joiden pituutta voi tilanteesta ja ympäristöstä riippuen säätää. Metsissä, pelloilla ja meidän kotipuolessa myös kävelyteillä eli avarammilla ja rauhallisemmilla seuduilla käytän usein lenkkeilyvyötä, johon kiinnitän 2 fleksiä ja yhtä pitkää liinaa pidän kädessä. Joissakin tilanteissa osa koirista tai kaikki ovat irti.

Ohjaajalla taasen tulee olla koulutusliivi tai -vyö, johon yleensä pakataan esim. kakkapusseja, makupaloja, lelu, vaihtohihna, avaimet, puhelin... Pitemmille lenkeille tarvitaan peräti reppu, johon saa myös vesipullon ja kupin sekä enemmän makupaloja.

Jälleen kannattaa miettiä, jos useamman koiran haluaa, että se ei todellakaan tarkoita sitä että elämä olisi helpompaa. Mielenkiintoisempaa ja haastavampaa kylläkin.

038.JPG

018.JPG


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini