Meidän koirat.

Lauantai 2.1.2016 klo 21:42


Ollaan vähän jämähdetty siihen, etteivät koirat pyöri sisällä jaloissa samanaikaisesti vaan ovat joko portin eri puolilla (tytöt ja Sushi) tai sitten koirat portin samalla puolella ja ihmiset omallaan.

Tämä johtuu siitä, että sisätiloissa erityisesti Emma tapaa olla vähän liian tietoinen resursseistaan. Tiukkoja tilanteita tulee, kun minä olen lähellä ja lisäksi saatavilla on ruokaa tai ollaan keittiössä (jossa Emma saattaa joskus Kerttuakin alkaa tuijotella ja vaania).

Uskoisin että ongelmia ei juuri ole, jos minä en ole paikalla. Meillähän on ihan kunnolla tapeltukin, mutta aina ihan mun lähellä. Eli minä olen suurin syy siihen, jos jotain kränää tulee.

Kerttu taas kokee asiakseen paimentaa muita, jos hänen mielestään joku käyttäytyy sopimattomasti. Lisäksi kiihtyessään sillä on ns.uudelleen kohdistettua aggressiota toisia koiria kohtaan.

Ja vielä yksi olennainen tekijä epäsopuun löytyy. Hormonit. Kerttu on steriloitu, koska sillä oli erittäin vaikeat valeraskausoireet, joista aggressiivisuus ei ollut vähäisin. Kertun sterkkaamisen jälkeen huomasin, että myös Emman aggret lisääntyy kun sillä on juoksut.

No Sushi-parka on otettu tällaiseen hullujenhuoneeseen näiden kiukuttelevien eläkeläisnaisten armoille. Tästä syystä ollaan oltu alusta alkaen hurjan varovaisia koirien yhteiseloon totuttamisessa. Kerttu pidettiin aluksi kahden portin päässä Sushista ja ne totuttelivat toisiinsa vain ulkona. Jälkikäteen ajateltuna Kertusta ja Sushista on kuitenkin tullut paremmat kaverit kuin Emmasta ja Sushista. Kerttu yrittää jopa mennä lähelle Sushia nukkumaan ja on yrittänyt jotain leikin tapaistakin. Sushi on vähän epäluuloinen kaikkia lähentely-yrityksiä kohtaan ja ottaa mieluummin välimatkaa.

Resurssi-aggressiivisuus esiintyy usein monen tekijän summana. Meillä esimerkiksi yhdistämällä kolme asiaa seuraavista: ahtaat sisätilat, keittiö, jokin erityinen ruoka/ruokaan liittyvä (ei perus kuppiruoka), koirien kiihtyminen/stressi, kipu, mun kierrosten nouseminen ja mun läsnäolo, saadaan aikaan riitaa koirien välillä.

Tällaisia tilanteita on ollut vaikkapa:

-koirat juoksevat kiihtyneinä pihalle, minä seison välissä avaamassa ovea, kaksi koiraa törmää mun jaloissa oveen ja toista sattuu. Seuraa kunnon rähinä, johon minä tungen käteni väliin. Koirille ei käynyt mitään, mutta minä sain pureman käteen.

-näemme ulkona vieraan koiran, tarjoan makupaloja koirille, astun vahingossa Kertun jalan päälle (joka on jo kiihtynyt vieraan koiran näkemisestä). Kerttu on hyökkäämässä muitten koirien päälle, mutta ehdin seivata tilanteen.

-Emma ei tykkää harjaamisesta ja minä harjasin Emmaa keittiössä. Kerttu hiipi ihan mun taakse ja Emma alkoi murisemaan. Erotin koirat hetkeksi toisistaan.

-Sushi oli juuri tullut ja oli kiusannut Emmaa koko lenkin syöksymällä sen päälle joko vahingossa tai tahallaan (täällä olenkin kirjoitellut Sushin hihnakäytösasioista ja ulkoiluun liittyvistä ongelmista). Emma katseli Sushia jo vähän siihen malliin, että osuppa muhun vielä kerrankin. Kotiovella laskin repun (täynnä koirien herkkuja) mun jalkoihin kun kaivoin avaimia ja Sushi tuli nuuhkimaan reppua. Emma hyökkäsi. Tästä seurasi sellainen nimellinen rähinä (kuulostaa pahalta, mitään ei satu).

Kuulostaa varmasti vakavalta, mutta mielestäni arjessa koirat pärjäilevät keskenään hienosti, eivätkä mun silmään stressaa toisiaan. Nämä tilanteet ovat siis melko marginaalisia ja niitä on tapahtunut noin vuoden välein maksimissaan (nyt on yli vuosi kulunut ilman mitään vakavia tilanteita).

Loppu syksystä meidän "isäntä" oli reissussa ja oltiin erittäin tiiviisti koirien kanssa yhdessä. Jouduin pitämään koiria myös töissä mukana, kaikkia joka päivä ja oli paljon tilanteita kun ne pyörivät mun kanssa vapaasti koirakouluilla. Aluksi varsinkin Emma jännittyi silminnähden aina kun Sushi lähestyi mua näissä uusissa tilanteissa. Minä yritin aina silloin pysyä tosi rauhallisena ja kehua Emmaa rauhallisesti. Välillä heitin Emmalle namin kauemmas, jos tuntui että ovat vähän liian lähellä mua samaan aikaan.

Hyvin pian tilanne rentoutui töissä, joten nyt kotosalla olen alkanut harjoitella enemmän samassa tilassa oleilua myöskin. Koirat ovat myös itse alkaneet soveltaa, eivätkä pysy erillään vaan ne löytää milloin mistäkin yhdessä.

004.JPG


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini