Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Oman vuoron odottaminen.

Lauantai 26.12.2015 klo 22.12


Ollaan tässä jouluna panostettu oman vuoron odottamisen treenailuun. Monikoiraisessa perheessä sen odottamisen ja lyhytkestoisen huomioimattomuuden sietämisen merkitys korostuu entisestään. Koirille tulee helposti kränää, jos kaikki tunkevat samoille apajille samaan aikaan. Tämä voi tapahtua ovesta ulos mentäessä, ruuan kanssa, treenatessa (yleensä kuitenkin 1 koira kerrallaan), ulkoillessa hihnassa, omistajan huomiota haettaessa jne.

Vuorot jaetaan tapauskohtaisesti ja haluaisin, että se olen minä joka päättää missä järjestyksesä mennään. Tässä ei siis ole kyse mistään koirien arvojärjestyksestä vaan ihan yleisesti ottaen järjestyksestä.

Kolmen koiran kanssa tämän järjestyksen ylläpitoon tarvitaan opetettuja käytöksiä, management-keinoja (kuten portit, hihnat...) ja tilannekohtaista kekseliäisyyttäkin.

Koska olen ollut nyt muutaman päivän kotona, olemme tehneet kotona lyhyitä treenejä, pelanneet älypelejä ja koirat ovat olleet aivan erityisen huolenpidon ja hellyyttelyn kohteena. Yksi koira kerrallaan. Muut odottavat vuoroaan portin takana tai pedillään.

Erityisen tärkeää on, että meillä pysyy yllä hyvä fiilis. Jos joudun korottamaan ääntäni tai painostamaan (kun jokin käsky ei esim.toimi), muuttuu koirienkin välit salamannopeasti kireämmiksi. Olen monta hankalaa tilannetta pysäyttänyt sanomalla jotain, mistä koirat ilahtuvat ja heti ne ovat taas ystävällisiä toisilleenkin. Esim.eilen oli jonkinlainen epäselvyys siitä,kenen eräs lelu on. Toteamalla iloisella äänellä "etsi joku toinen lelu!", jota käytetään myös meidän noutoleikeissä, tilanne ratkesi hännän heilutukseen ja siihen että kaikki touhottivat etsimässä uusia leluja. Ja niin ollen se aiemmin kaikista kiinnostavin lelu ei enää kiinnostanut ketään. Siksi onkin tärkeää että koiria ohjataan muuten kuin kieltämällä tai painostamalla. Pyydettyjen käytösten täytyy olla silloin huolellisesti opetettuja ja varmoja, sekä niiden suorittamisessa täytyy olla hyvä fiilis. Jos tällaista käytöstä ei ole plakkarissa, käytetään ennaltaehkäisyä ja muut koirat laitetaan jo etukäteen portin taa tai hihnaan esimerkiksi.

Alla kuvia oman vuoron odottelusta koirakoululla. Muut odottavat hihnoissa, jotta mun heiluessa kameran takana ei tule tilannetta jossa muut koirat tulevat kesken yhden pelin osallistumaan ja jossa minun tulisi siihen puuttua. Win-Win-tilanne. Toiset oppivat odottamaan ja yksi oppii ongelmanratkaisua ja itsehillintää älypelin kanssa. Ja sitten on toisen koiran vuoro.

003.JPG


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini